Christmas Entertaining

Ja taas on aika kaivaa jo aiemmin mainittu Home Entertaining - A Complete Guide (Charlotte Adams, Kustantaja Crown Publishers) vuodelta 1950 kirjahyllystä. 


Paksu kirjanmötikkä, joka sulosanaisesti valmentaa sinut kohtaamaan ja järjestämään kaikki mahdolliset juhlatilaisuudet ylväällä arvokkuudella suosittelee joulunalusajaksi seuraavaa:
(suomentanut ja hieman lyhentänyt vapaasti, minä)


"Kaikki hyvät emännät ovat valmistautuneet improvisoitujen iltamien järjestämiseen joulunalusaikana. Komero pidetään hyvinvarusteltuna, samoin baarikaappi. Tämä on hyvä vuodenaika piipahtaa kyläilemään, vieraanvaraisuus on huipussaan.


Joululauluilta

Mukavin ennaltasuunniteltu juhla tähän vuodenaikaan on joululauluiltamat. Kun vieraat ovat mukavasti istumassa ja heillä on kaikkea toivomaansa (hmmmmm, aika paljon toivottu) joku ehdottaa ensimmäisen joululaulun ja kaikki osallistuvat laulamiseen. Kukin toivoo laulua vuoronperään, ja mikä hauskempaa, jotkut lauluista voidaan laulaa useaan kertaan tai voitte päätyä ihan muihin, kuin joululauluihin.


Kuusenkoristelu-ilta

Kenties haluat järjestää kuusenkoristelu-illan!
Useimmat ystävät haluavat koristella kuusen oman perheen kesken, mutta lähes kaikki meistä tuntevat jonkun enemmän tai vähemmän yksinäisen. Yksi viehättävimmistä asioista, jonka voit tehdä, on jakaa joulukuusesi heidän kanssaan.
Kuusenkoristelu-illan menun on oltava suppea sillä sinun tulee muistaa seuraavien, varsinaisten juhlapäivien työläys. Tarjoa vain yhden ruokalajin illallinen, kuten minestrone tai chili-con-carne. Tarjoa keksien tai kuumien sämpylöiden kanssa. Varaa myös iso kulhollinen vihreää salaattia, hedelmiä pöydälle, ja siinä kaikki.  Voit tehdä myös "casserolen" joka on helppo laittaa kypsymään itsekseen uuniin. 
Avainasia on: pidättäydy yksinkertaisessa - "keep it simple".

Jos joulunpyhinä haluat kutsua ison määrän vieraita, tarjoile punssia kuumana tai kylmänä. Tämä säästää aikaa ja vaivaa ja on helppo tarjoiltava. Punssin kanssa voit tarjoilla hedelmäkakkua, joulukeksejä ja pikku voileipiä. Voileipien teko saattaa olla hieman aikaavievää, mutta jos saat apua, jopa tämä ei vie paljoa aikaa


Image: Smythson 

(kuten jo aiemmin todettiin, kirja tarjoilee vinkkejä sekä niille joilla on, tai ei ole kotiapulaista. Kirjan lopussa on mahtava valikoima 1950 -luvun muotireseptejä, eli sen, ken halajaa ohjeita tanskalaisia pikku smorgasareita varteja, ottakaahan yhteyttä)

Niin, onhan se totta, että suomalainen joulu kaikkine joulunodotuksineen ja monen kuukauden hehkutuksen jälkeen huipentuu vain yhteen, yleensä niin kovin lyhyeen aattoiltaan. Tästä inspiraatiota fiilistelemään ihanaa joulua ystävien ja rakkaitten kanssa jo etukäteen, sitä varsinaista perheen kanssa vietettävää iltaa odotellessa.
Rakkaudella.


Ja tästä tuli mieleeni, että olisi ihanaa omistaa oikein kunnon vieraskirja. 
Sen lisäksi pitää hankkia tällainen nahkakantinen kalenteri vuodelle 2011 ja vielä tällainen Smythson Royal Court Diary, joka listaa lisäksi esimerkiksi Englannin kuningashuoneen syntymäpäivät. 


Nyt kun häätkin ovat tulossa.
How to prepare the perfect, improvised soireés during the holiday season. I have opened the "Home Entertainment - A Complete Guide" from 1950, again, and don't forget, the key is : just keep it simple, the pantry and the bar well stocked. Out of this, I started dreaming of a proper guestbook and a Smythson of Bond Street's Royal Court Calender for 2011. Because of the wedding and all.


1 comment:

Anonymous said...

Ihastuin koristeluilta-ajatuksesta ja tajusin samalla, että melkein aina meillä onkin ollut perheen lisäksi muitakin koristelupuuhassa apuna. Ei nyt ehkä ketään yksinäistä, mutta kumminkin.

Kirjoituksesi innoittamana aion tällä kertaa panostaa kuusenkoristeluiltaan vähän enemmän. Vaikka tuskin silti tarjoan chili con carnea... Tunnelmallista joulunodotusta :)