Kuin Apteekin Hyllyltä

Tuoksut ovat jännä juttu.

Jotkut rakastavat vaihdella tuoksuja vuodenajan, elämäntilanteen ja kellonajan mukaan. Jotkut käyttävät samaa tuoksua läpi koko elämän. Siksi jotkut hajuvedet yhdistyvätkin voimakkaasti tiettyihin henkilöihin tai elämäntilanteisiin. Kun kadulla yhtäkkiä tuoksahtaa joku tuttu hajuvesi niin mieleen voi tulla äiti, lukio tai se ranskanopettaja. Itse kuulun niihin, jotka toivovat löytävänsä hajuveden koko elämäksi. Tai niin ainakin toivoin, kunnes se lopetettiin julmasti. Hilloan viimeistä, kenties jo etikkaista pullonpohjaa kuten ahvenanmaalaiset merenpohjaista shampanjaa, enkä oikein osaa käyttää muitakaan vaikka silloin tällöin ostelenkin. 


Ihanan Astier de Villatten
Eau Chic, valkoisia kukkia, timjamia ja laventelia
Tästä tulee mieleen vanha kunnon Eau de Cologne ja Isoisät.

sekä "Naples" pyyhekumi (kyllä!)
Työpaikalle kova "vaihtari" 

Äiti vannoo miestentuoksuihin, ja niistä saattakin löytyä todellisia helmiä itsellekin, kuten oma suosikkituoksuni. Luin taannoin kirjoituksen hajuvesikehittelystä. Naiset kuulemma haluavatkin tällä hetkellä tuoksua enemmän miehisiltä ainesosilta, kuten meripihkalta, valkoiselta myskiltä ja seetriltä tai rauhallisilta, valkoisilta kukilta. Pirtsakkuuden ja äkkimakeuden vuodet ovat siis ohi. Hajuvesien tuoksukuvausten lukeminen se vasta jännittävää onkin. Annick Goutalin "Petite Cherie" kuvailee tuoksuvansa lapsuudelta: vaniljalta, ruusumyskiltä ja vastaleikatulta nurmikolta. On sellaisia tuoksuja, joita tulee mieleen äiti ja lapsuuden päiväkahvit. Siksi olen miettinyt paljon, miltä haluan itse tuoksua äitinä. Vastuu on siis suuri, sillä lapsihan leimautuu myös äitinsä tuoksuun. Ystävättäreni jätti jopa itseruskettavan voiteen käyttämättä ennen synnytystä, hyvä pointti! Vauvahan olisi saattanut leimautua vaikkapa Biothermiin koko elämäksi.

Yksinkertainen on kaunista, Christian Diorin meripihkayö
                                                             
Amerikkalaisen Kiehls'n myskiklassikko:
valkoista myskiä, bergamottia ja appelsiininkukkaa


Byredo Parfums: Chembur, Delhin välittömästä läheisyydestä.

Juliette Has a Gun: Midnight Oud
(tällä selkeästi aseisiin kiintyneillä merkillä myös hienoja luoti-pakkauksia)
Tiesittekö, että kosmetiikkatalo voi uskoa uuden tuoksunsa kehittelyyn jopa viitisen vuotta ja tuhottomat määrät rahaa? Joissain taloissa kehittely on uskottu yhdelle hajuvesikemistille, jonka viiden vuoden kovan työn tulos sitten menestyy tai ei menesty. Voi sitä kemisti-parkaa, jos tuoksusta tulee vain yhden joulun hitti.


Etsinpä eksoottisia toivepulloja maailmalta, joko käytettäväksi tai sitten vain kauniiksi katseltavaksi. Näistä seuraavista voisi rakentaa jopa kauniin apteekin hyllyn ja siirtyä Intiaan iltapäiväteelle...
              

Serge Lutens: Five O'Clock Au Gingembre,
bergamottia, sitrusta, inkivääriä ja puuta

Some for a season, some for a lifetime. I had mine for lifetime, a lovely men's scent, but the line ended a few years ago and I haven't been really been able to find a new one. I once read about the massive product development behind each new scent...and how women today (accoring to research) prefer deeper, calmer and somewhat more masculine scents that before. I can always remember my 1st perfume or my Mom's scent from the childhood, and this makes the choosing so difficult. I picked up some of the most elegant perfumes  and most beautiful bottles, to build one's own memorylane or just to admire from the shelf.
                                                        

2 comments:

Anonymous said...

Kiinnostavia uusia tuoksututtavuuksia. Sopiiko udella, mikä oli tämä "elämäsi tuoksu", jonka valmistus lopetettiin?

Amanda

The Serendipity said...

Hei, Amanda,

olen pahoillani, en paljasta tätä suurta rakkauttani koskaan, jos se vaikkapa vielä jostain palaisi.
Mutta kaikille miesten tuoksuista pitäville: käykääpä tuoksuttelemassa Carolina Herreran tuoksuja. Itselle tai kaverille. Niitä on myynnissä ihan tavallisissa kemppareissakin.
-S