Viiniä, viiniä


Siirryin viimeviikolla joululahjakirjoista osastoon tietokirjat ja nappasin hyllystä viinikirjan jota on lukenut otsalamppu päässä öisin lapsen nukkuessa. Otsalamppu? Todellakin, otsalamppu ennenkuin ehdin Clas Ohlsonille ostamaan sellaisen hienon kirjavalon.
En ole voinut koskaan kehua viinitiedoillani. Tiedän kyllä että pidän punaviinistä ja skumpasta (skumpasta joskus aika liikaakin), tiedän jotain alueista ja osaan poimia joitakin hyviä knoppi-sanoja viinilistoista sekä nimetä joitakin hyviä taloja ihan lonkalta vaan. Mutta rypäleet, hyvät viinivuodet, tiettyjen maiden rypäle-spesialiteetit, haloo, haloo?

Joululahjaksi saadun viinioppaan lukeminen onkin ollut todella opettavaista ja itseasiassa varsin kiehtovaa. Mikä vaiva, mikä määrä ketkuuksia, huutokauppoja, kaiken tuhonneita kirvoja, huolta ja hienosäätöä viininviljelyyn ja sen historiaan liittyykään. "Kaikkitietäviä" ja ylpeitä ranskalaisia, viinin peukaloinneillaan maineensa tahranneita australialaisia...kauas matkustaneita pieniä viiniköynnöksen taimia. Pakkasnestettä, viinitrendeihin vaikuttaneita kuuluisia kriitikkoja, niellessä humalaan päättyneitä maisteluja?


Image: Chateau Latour
Ranskan yksi legendaarisimmista viininviljelijöistä

Jäinkin miettimään, miltä tuntuisi maistaa esimerkiksi legendaarisen Chateau Latourin viiniä, legendaarisesta vuosikerrasta. Sellaista, jota on käyty pölyttämässä hämärässä kellarissa jo vuosikymmenien ajan. Viiniä, joka on kasvanut kenties silloin kun äiti on ollut pieni tyttö ja autojakin oli vielä aika vähän. Sellaista viiniä, jonka rypäleiden kypsyessä, tarhan yli ei ole lentänyt jumbojetti. Kenties vaan sellainen alumiinista kyhätyn näköinen pieni matkustajakone jonka matkustajat ovat olleet rikkaita maailmanmatkaajia ja lentokapteenit ammatiltaan kaikkien kadehtimia yli-ihmisiä...

Tonight I have been thinking about wine, inspired by a wine book from Santa. Wouldn't it be fascinating to taste something like Chateau Latour from 1960's? From that special year when mom was a small girl, skirts were short and no jumbo's flying over the ripening grapewines.
And all that worry, dirty tricks...frenchmen...

No comments: